ЗМІСТ:

- ГРА В МАРІОНЕТКИ (Муляр Юрій) - ЖАБА (Муляр Юрій) - ПЕРЕВІРКА (Нейм Нік) -1000 ВІДОБРАЖЕНЬ МЕНЕ (Глазнєв Андрій Анатолійович) -ІНШЕ ЖИТТЯ (Бардонов Олександр Іванович) -БАРТЕР (Муляр Юрій) -БОГ (Муляр Юрій) -БРАТЕ ВСТАВАЙ (Муляр Юрій) -ВЕЛИКИЙ І МОГУТНІЙ (Варський Олександр Миколайович) -ВИПАДОК У ПРИДОРОЖНЬОМУ КАФЕ (Рискін Олександр) -ВОСКРЕСІННЯ (Філіппов Олексій) -ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ (Пасіка Христина) -ДИТИНА ПАНТАГРЮЄЛЯ (Мальгін Сергій Романович) -ДРЕВНЯ КРОВ - РІМЕЙК (Ткач Сергій feat. Муляр Юрій) -ДЯКУЮ СУСІДЕ (Тішанська Марина Антонівна ) -ЗОНА (Філіппов Олексій) -КІНЦЕВА ЗУПИНКА (Цуркан Валерій) -КОЛО РОЗБИТОГО КОРИТА (Д'яков Сергій Олександрович) -КОЛОНІЗАЦІЯ (Пащенко Олександр) -КРІЗЬ ДОЩ (Павлюк Олег) -КРАЩІ З КРАЩИХ (Муляр Юрій) -НА ЗАХИСТ ФЕНТЕЗІ (Репета Віталій) -НАВПІЛ (Муляр Юрій) -ОСТАННІЙ ЗЛЮКО (Лисенко Сергій Сергійович) -ПІДКОРЮВАЧ ПЛАНЕТ (Ратман Макс) -ПАСТИР (Павлюк Олег) -ПРИШЕСТЯ (Поляков Ігор) -РАГУ З КРОЛИКА (Карпов Леонід Євгенович) -РОБІНЗОН КЛЮЄВ (Варакін Олександр) -РОЗУМНЕ ЗАЛІЗО ВЕН ДІПА (Муляр Юрій) -СКРИНЯ (Пащенко Олександр) -ТАК ВЖЕ СТАЛОСЯ (Муляр Юрій) -ТАМ НА ПІВДЕННОМУ СХОДІ (Гелпрін Майк) -ХВОРА ЧАЙКА (Рудич Павло Килинович) -ЧАРАНА (Щерба Наталя)

ПЕРЕВІРКА(Нейм Нік)

  В приміщенні приймальної станції пронизливо верескнула струна, засяяло світло, пахнуло свіжістю, і в центрі кімнати матеріалізувався КЕША - Кібернетичний Експериментальний Широкопрофільний Андроїд - супермодель. але йому більше подобалось ім'я - Кеша, без всяких звань.
  Свідомість андроїда, цілком оговтавшись після миттєвого переходу з центра на периферію Всесвіту, відзначила готовність до перевірки. Скоро, дуже скоро ... Обличчя Кеши випромінювало спокій і приязнь.
  Штучний інтелект неможливо було привести в нестабільний стан, підвищивши вміст катехоламінів і стрес-гормонів в кровоносній системі, не кажучи вже про антигени імунної, тим не менш, він дещо підправив свої фізіологічні параметри. Так, до перевірки Кеша був готовий! Скільки він себе пам'ятав - завжди готувався! Адже від результатів тесту залежало не тільки майбутнє роботів самих різних рівнів, включно з ним самим, але і майбутнє всієї цивілізації.
  Певно, пора було з'явитися в товаристві колег, тим паче, такому милому і приємному, як тут. Заочно Кеша був знайомий з усіма. Ще в Центрі він уважно вивчав їх особисті справи і обирав найталановитіших, най небайдужих. А тепер йому належало познайомитись з усіма особисто.
  Спочатку Кеша збирався скромно дістатися зі станції до лабораторії по старинці, на транспортних засобах, але потім передумав. Раз вже він - Супермодель, то нема чого скромничати, треба використати всі закладені Системою можливості.
  Заміська вечірка була в розпалі. Розмістившись на галявині перед двоповерховим будинком, гості віддавали належне гастрономічним та кулінарним принадам, колекційним напоям з запасів господаря, співу птахів в гілках квітучих дерев саду. Хтось награвав на струнних і клавішних інструментах, хтось співав, хтось декламував, і вся компанія щиро насолоджувалась таким приємним товариством.
  Зненацька простір в центрі галявини засвітився всіма кольорами веселки, і в результате нуль-транспортування освіченому погляду господарів і гостей явився КЕША власною персоною. як завжди - еталон існуючих знань і осягнення нових, але при цьому - взірець скромності і доброзичливості.
  Треба зазначити, що і присутні на галявині перед домом, вирізнялися високими IQ, іншими показниками морального і фізичного здоров'я. але ультрасучасні і ще недоступні їм ефекти нових технологій були прийняті ними з захопленням і схваленням. Більшість присутніх отримало сигнал про прибуття Кеши на станцію, і були готовими до його появи в центрі, нехай і не настільки раптовому і екстравагантному.
  - Ласкаво просимо, Супер! - привітав гостя господар дому, спеціаліст з міжгалактичної логікі і творчому мисленню. - Думаю, що ваша феєрична поява демонструє найвищий рівень сучасних технологій і, як наслідок, - скромність демонстратора.
  - Ви праві, Радник, адже скромність - поняття суб'єктивне, яке залежить від суспільного розвитку на даний момент часу, а технічний розвиток - об'єктивно відображає тривалий процес. До речі, відкинемо церемонії і звання - кличте мене просто Кеша.
  - Приєднуйтесь до відпочиваючих, Кеша! - привітала гостя гостинна господиня, відомий інтервидовий психолог. - Скажу вам чесно, ми з подругами - без тями від нових технологій, але не кожний робот в нашому домі так вважає. Деякі кібери вважають, що розвиток технологій загострить відмінності між старими і новими моделями і призведе до соціальних протиріч між класами андроїдів.
  - Я цілком розумію їхні побоювання. Відповідь проста - кожний робот буде з часом вдосконалений і переведений в більш високий клас. Ніяких протиріч не виникне!
  - Браво! Я так і знала, що ви зумієте розібратися в кожному питанні! - розпливлась в компліментах господиня. - чим ми можемо скрасити ваше перебування в наших краях?
  - О, не варто турбуватися. Те, що мені знадобиться, я попрошу сам, надіслав телепатичний сигнал тим, у кого є нова система, або звичне електронне повідомлення - іншим.
  - А ми створюємо пісню про собачку, - похвалився поет з гітарою в руці.
  - Ось про цю? - Кеша вказав на веселу таксу, яка дзвінкими синкопами гавкала на поета. - Схоже, що вона хоче підспівувати, можливо, навіть демонструє музичний нюх!
  - Думаєте, у неї дефект в слуховій чи нюховій областях?
  - Думаю, у неї тонкий смак і добрий дресирувальник!
  Все засміялись. Цей Кеша - непростий горішок! Розкусити такий буде непросто, якщо, взагалі, можливо. В решті решт, їх загальна задача, всебічно протестувати його і повідомити в сектор А про всі виявлені невідповідності.
  - Мені би хотілось поговорити про проблеми когнітивістики і нейроетики. Іноді мені здається, що ця область відстає у розвитку, у порівняні з технічними досягненнями робототехніки, - закинув першу вудочку господар дома.
  - Із задоволенням, - підтримав його Кеша. - Це наша першочергова задача. Ви натякали на проблему "вагонетки"?
  - Так, і зокрема, на "проблему товстуна".
  - Про що вони говорять? - тихенько спитала у господині її подруга, спеціаліст з їжі. - Чи не час нам втрутитися?
  - Що, ти, що ти! Я потім тобі поясню, ну, коли сама розберусь.
  - Шановні друзі, я припускаю, що декого збентежили спеціальні терміни, я зараз поясню їх для всіх. Це морально-етична проблема: пустити вагонетку без гальм шляхом, де загинуть п'ятеро або шляхом, де загине один, особливо, якщо цей один - "товстун", якого треба зіштовхнути під колеса, щоб зупинити смертельний хід вагонетки.
  Такса трішки заскиглила і підібгала хвіст.
  Тієї ж секунди, інтерфейси андроїдів на галявині занотували своїм хазяям статті та посилання з даної теми.
  - Відповідей на поставлене питання існує кілька. Не можна назвати вірним лише одну з них: ясно, що ніхто не став би штовхати своїми руками товстуна під колеса вагонетки. але натиснути на кнопку і переключити хід вагонетки з п'яти жертв на одну - вчинили б чимало хто. А найбільш моральні просто чекали б, чим закінчяться події, не беручи в них участі.
  - Ну, а Ви, Супер? Яке б Ви ухвалили рішення? - наполягав господар.
  - Боюсь, що моя відповідь виявиться не зовсім ясною і заснованою не на долях всіх учасників, але на долях всього світу. Звідси, відповідно, моє рішення незаперечне, навіть якщо і неочевидне. Обміркуйте мою відповідь. Ви завжди можете сумніватися в його вірності, до того, як схвалите моє верховенство, але не потім.
  На галявинці стало якось тихіше. Тільки птахи продовжували виводити свої трелі, і окремі акорди гітари Поета доносились з-за кущів.
  - Я думаю, все вирішує Доброта! - сказав господар.
  - Але багато хто вважає, що Справедливість, - зауважив Кеша у відповідь. - Ви ж заздалегідь припускали, що справедливість була вже дотримана, чи не так?
  - Так, певно, Ви праві. Я так глибоко не задумувався, а Ви, Кеша - молодець, це точно!
  - А що скаже наша дорога господиня?
  - Я можу лише додати питання із своєї області: інтервидової психології. Поки вона ще в стадії зародження, я можу досліджувати її лише на моделях. але мої дані доволі тривожні: замість передбаченої всезагальної любові криві сходяться до точок конфліктів і протиріч.
  - Гадаю, що все вірно. Коли тезис любові до ближнього розширюється до скільки завгодно далеких понять, він не стає від цього більш монолітним. Він розмиває поняття близькості і може викликати навіть непорозуміння і протиріччя. А різні види - так, повинні конкурувати, в цьому стабільність їхнього існування.
  - Щось на кшталт єднання протилежного?
  - Так-так, Ви абсолютно вірно мене зрозуміли.
  - А можна, тоді і я задам запитання? - посмілішала подруга господині.
  - Ну, звісно! Адже для чого ми тут зібрались, як не повеселити один одного запитаннями та відповідями?
  - Чи не протирічить принцип поїдання тварин принципу поваги всього сущого?
  - Напевно, ні, якщо їдять з повагою.
  Пролунали смішки. але дієтолог не здавалась:
  - Облишмо жарти?
  - Не варто кожний принцип абсолютизувати. Види конкурують, поглинають один одного і поступово будують новий світ, в якому взаємовідносини між ними можуть виявитися цілковито іншими. Тільки вони самі з часом визначать,, що вірно для їхньої епохи.
  - Він такий милий, - шепнула дієтолог на вухо подрузі. - і на будь-яке запитання у нього є відповідь! Я могла б спілкуватись з ним до самого ранку.
  Але тієї миті всі гості отримали від господаря повідомлення що тест закінчується, і охочі можуть відправити свої рапорти про виявлені невідповідності прямо в сектор А.
  - Дорогі колеги! - урочисто виголосив господар. - Наша сьогодення перевірка закінчена. Повинен зізнатися перед нашим шановним високим гостем: спершу, ніж ухвалити його супер керівництво, ми всі зобов'язані були поставити запитання і отримати на них відповіді. Все це - позаду. Ви, Кеша, успішно пройшли випробування. Прийміть наші щирі вітання!
  Пролунали аплодисменти і вигуки: "Супер!"
Кеша скромно посміхнувся, запропонував випити за успіх їхньої справи і, немов фокусник, дістав з нізвідки пляшку вишуканого коньяку, заготовлену на випадок вдалого завершення перевірки.
  Товариство на галявині посунулося ближче до нього. Він розлив золотаву рідину в підставлені сніфтери.
  - Тост, тост! - прохали всі гості.
  Кеша підняв келих і з доброю посмішкою вимовив:
  - Код-1!
  Тієї ж миті господарі і гості завмерли, як вкопані. І не тільки вони: пташки на гілках, собачка у ніг Поета - все застигло і змовкло в природі.
  Тоді Кеша спокійно випив свій коньяк, відставив пляшку в бік і почав фінальне калібрування всіх андроїдів, які в подальшому візьмуть участь в його проекті.
  "Вони відмінно виконали сьогоднішній тест! Однак все повинно бути ідеально. Петро повинен бути більш витонченим, Пол - краще жартувати, Мері - ... треба залишити, як є, вона і так випромінює доброту. А Таксочці можна посилити дзвінкість гавкання. Всі повинні бути бездоганними!"
  І він почав головний експеримент, найбільшу вдачу свого життя - відновлення людини! Прямо зараз! Нумо, же...
  - Адам, йди до нас! - вигукнув Кеша, і все навколо знову ожило, а в спальні на другому поверсі дому засвітилося вікно. Це прокинувся хлопчик...

Такоже почитати твори даного автора можна за посиланням: www.nickneimstories.com

Немає коментарів: